謝碧珊、梁威廉、曾綠燕、周敏儀、葉仲林、王靜萍



    小學五至六年級

    1. 培養學生以積極進取的態度面對困難;

    2. 學懂分析問題的利弊及自我解決困難。


    週會(分班進行)


    二十五分鐘
 


    1. 魔鬼及天使面具各一

    2. 無線咪數支

    3. 錄音帶

    4. 「魔鬼與天使」劇本


    事前準備:

    教師於課堂前預先選定數位同學分別進行角色扮演;
     
    教師先向學生闡述行動,並將所有學生分為兩大組,一組為魔鬼組,另一組為天使組。

    1. 派發劇本,請學生細心閱讀,認真討論其中內容;

    2. 請魔鬼組和天使組收集全組意見後,為劇中主角亞極之難題,分別提供消極和積極的提議,務求游說亞極選擇該組的答案;

    3. 各組須派代表戴上面具,並作出選擇去游說亞極,勝利的組別得30分。而亞極分別由班中三位不同的同學飾演,以替他作出決擇;

    4. 教師請扮演亞極的三位同學,分享其選擇的原因;

    5. 教師著同學為勝利的組別鼓掌。

    6. 教師提問以下問題讓全班同學作答:

    7. 教師根據學生的回應,作出適當的輔導和小結。
 

 

「魔鬼與天使」劇本



 
 
亞極: 我覺得依排好唔開心呀!好似樣樣事情都唔如意,前排升中試又考得唔理想,宜家身體仲愈來愈肥,又有一大堆暗瘡,美玲佢開始避開我呀!
 (學校的走廊) 
   
小明: 唔好唔開心啦!考得唔好,就下次努力啦!至於外表,唔需太介懷!況且我_宜家是青春期,現象都很常見的!
   
大勝: 當然唔係!又唔見我有咁多暗瘡同埋肥胖,人外表差,自信心都低呀!仲會被人取笑添!而且肥人容易患心臟病死,生命受到極大的威脅,亞極,不如你試}節食再加埋我家姐時常食的減肥藥,實會天衣無縫、無懈可擊插I你見我家姐依家又瘦又靚,乜你唔羨慕咩?都只係300蚊一支,超值喎
   
亞極: 我應該怎樣做呢?

決擇(一)

 


 
亞極媽媽: 亞極,為何依排食那麼少,但又用了咁多零用錢呢?你是係唔係有些問題解決唔倒?話畀阿媽聽啦。
   
亞極: 冇,阿媽請你不要那麼煩,唔好理我,好嗎?(走出門口)
   
大勝:  (在街上) 咦,亞極,撞到你真係「橋」!你減肥好似有效,仲要唔要多幾枝?
   
亞極: 唔要喇!我Ⅰs用錢完了,或者遲╞!(很渴望的樣子)
   
亞極: (到了藥房) 咦,支減肥水惟O度都有得賣,點解店員走哂?原來佢堶戚僎滿I現在又冇人見到,不如我……我應該怎做?

決擇(二)

 

 
 
旁白: 亞極偷完東西之後立即逃離現場,數日後,他不慎暈倒在地上。
   
美玲: 亞極,你醒醒啦!唔好嚇我_啊!亞威,快╞s救護車啦!
   
亞極媽媽: 亞極,你終於醒了,醫生說你患厭食症,好彩你現在醒番,真是嚇破我一家的膽子
   
警察: 陳亞極先生,我懷疑你同一宗偷竊案有關,等你好番之後,再請你來警署落口供。
   
亞極一家: 佢唔會咁做插I唔會插I(表現激動)
   
亞極: 媽,我真係冇用,攪到你_咁擔心!噢!我連呢個學期考試都趕不及!(心想:我仲偷東西!) 一切也叫我後悔同擔憂。
    (家人已離開了,面對將來的前景,他也想去逃避。)
   
亞極: 我唔想令我家人丟面,我唔想再面對現實喇!我係唔係自我了斷生命呢? 

 決擇(三)


旁白: 亞極終於放棄了自殺的念頭,因他知道自殺不是解決問題的方法,自殺只會令到心愛他的人傷心。他認為如其有膽量自殺,倒不如 積極面對困難。雖然亞極已留有案底,但他積極面對人生,服務社群。最近更完成公開大學之課程及戈到一份理想的工作

生命意義